Как климатикът да харчи по-малко ток?

da spestim s klimaticiКлиматиците харчат много ток, това е всепризнат факт. 50-60 лева на месец спокойно могат да заминат за ток от климатика, а може и повече.

Затова хората се питат „Как да икономисаме малко?“. БНТ в репортаж за „По света и у нас“ се опитва да даде отговор на този въпрос, обръщайки се към хора, изкушени от материята. Един от тях е Даниел Димов, който откакто се помни, се занимава с ремонт на климатици. Според него по принцип климатиците не харчат толкова много енергия като други електрически уреди, например печките или мощните вентилатори. Но винаги има накъде още да се желае.

Не изключвайте климатика!

Ако много се охлаждате с климатика, после много ще се потите над сметката за тока!

Според господин Димов, ако изключвате климатика през деня, ще консумирате повече еленергия, отколкото ако го настроите на една температура и го оставите на този режим за цялото денонощие. Не звучи много логично като две и две четири, но идеята е такава, че ако се включва и изключва постоянно самият климатик, той изразходва повече. Може би това е така, защото охлаждайки стаята до определена температура, на климатикът после му е „по-лесно“ да я поддържа. Вместо всеки път да трябва да почва отначало. Всичко е на този принцип в природата. Нарича се инерционност. Трудно е да затъркаляш един тежък камък, но успееш ли, после е още по-трудно да го спреш. Той се движи, благодарение на собствената си тежест, на инерцията.

Търсете скъпото! Евтиният климатик е скъп климатик. И обратното.

Едно от решаващите неща при избора на климатик, това е изборът на ценови клас. Вие можете да спестите от цената на климатика, но после цената на тока да ви заколи. Често пъти по-скъпото излиза по-евтино, но кой да ти разсъждава така! Така наречените инверторни климатици по правило са доста по-скъпи от „нормалните“, но си избиват парите, като консумират по-малко електроенергия. Освен ако не решат да консумират повече де 🙂

Не надувайте климатика, освен ако не сте на хотел.

Макар че и на хотел да сте, пак не рискувайте, защото това може да бъде опасно за вашето здраве. Климатиците имат свойството да разболяват хората. Затова можете да си хванете голяма беля, поставяйки си климатик. Но и също така усилването на охлаждането до дупка може да се окаже проблем за вашия джоб. Така е, защото климатик на максимум харчи в пъти повече ток, отколкото в нормалния си режим. Не вярвате ли? Пробвайте и ще видите!

Има и други фактори, влияещи върху енергоспестяемостта на климатиците.

Важно е например дали жилището е санирано. Сигурно всички биха се съгласили, че една къща, в чиито стаи не се гонят ветровете, се охлажда и затопля по-лесно. Качеството на дограмата също трябва да се отбележи. Хубавата дограма изолира не само от шумовете на улицата, но и от атмосферните условия. Щорите спуснати ли са ви? Ако слънцето е спряло отгоре и сърдито си пече със своите пекарски възможности, ще си отоплите апартамента, ама на мук, както е казал класикът Богомил Райнов. А отваряте ли прозореца? Опитвате ли се да охладите цялата природна среда наоколо? Ето колко много са решаващите фактори, които определят дебелината на сметката за ток, която ще има да плащаме другия месец.

То си е направо цяла философия! Така че умната и да сте живи и здрави!

Ако можете и вие да добавите нещо по въпроса за климатиците, молим, използвайте формата за коментари по-долу и не забравяйте да ни споделите в социалните мрежи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *