Профилактика на климатици – защо е нужно?

profilaktika na klimatikМиналата година извиках екип от фирмата за климатици , от която си купих моя климатик Дайкин, преди около 11 месеца. При монтажа , монтажниците на от фирмата ми бяха обяснили,че един път в годината е задължително да се прави тази профилактика, за да ми важи гаранцията при евентуална повреда по климатика. Когато дойде уговорената дата за тази профилактика , в 10 сутринта на вратата позвъня един от техниците ,които ми монтираха климатика и започна профилактичния преглед, който според мен завърши прекалено бързо и парите ,които заплатих за него бяха най-грешно дадените пари от мен за услуга през живота ми. Техника влезе, отвори куфъра ,който носеше , извади един термометър и го закачи на клапите на климатика от където духа. След това товори капака на климатика, свали филтрите ,които аз бях чистел преди 1 седмица и си бяха перфектно чисти , изми ги , постави ги пак ,затвори капака. След това седна и каза, че трябва да изчакаме около 5 минути , за да може климатика да набере мощност и да свали температурата .

Минаха 3 минути, той стана погледна термометъра и каза климатика работи перфектно , духа с 12 градуса. След това свали термометъра, прибра го и затвори куфъра. Усетих, че е дошъл момента да платя за профилактиката цената ( 50 лева ) ,която ми беше съобщена по телефона преди да повикам фирмата за профилактика. Попитах техника: „Това ли беше?” и той ми отговори : „ Ами , да господине , климатикът Ви е перфектен и ще се видим на следващата профилактика”. На мен вече ми беше ясно ,че следваща няма да има ,но платих и той си замина.
Тази година си зареждах климатика на колата при едно момче от блока ми , което има фирма за климатици и автоклиматици и останах много доволен от работата му. Реших да го попитам колко ще ми струва профилактика на домашния климатик и какво включва. Той ми отговори и ми разясни доста обстойно ,като обясни ,че се почиства перфектно цялото вътрешно тяло на климатика , разглабя се и се почиства и отвътре , освен това се пръска с различни специални спрейове против миризми и микроорганизми , замерват се и вътрешното и външните тела, дали фреона е в нормите и така и стана. Повиках го вкъщи , профилактиката протече около 40 минути , той провери и почисти абсолютно целия климатик , замери с манометри фреона и със същия термометър като на другия техника , каква температура отдава на клапите отвътре. Оказа се, че след почистването на климатика темературата се е снижила с няколко градуса от миналата година.
В крайна сметка сега, климатика изглежда като чисто нов , духа с 4 градуса и заплатих на фирмата 40 лева за истинската профилактика , която ми направиха. Останах много доволен и пак ще използвам услугите им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *